08 de maig, 2019

95. El Garraf


Després de 94 matinals, aquesta era la primera que fèiem pel Parc Natural del Garraf resseguint el GR92. El recorregut comença a l’ermita de Bruguers, terme de Gavà, situada tot just a l’inici del turó on hi ha les restes del castell d’Eramprunyà, que coronen el cim, a 235 metres d’altitud. La ubicació de la ermita, davant d’una esplanada i enfocada de cara al castell, és l’inici del camí que enfila cap amunt, cap a les restes del castell. Es tracta d’un camí que segueix per una zona amb grans pedres i on, a la dreta, hi ha algunes petites representacions dels Misteris de Glòria en ceràmica. Són els primers passos per entrar al Parc Natural del Garraf.




Tot just a l’esquerra hi ha un espectacular arc natural. El sender progressa per una zona frondosa amb molta vegetació mentre es presenta com un camí cargolat i ondulat. Els següents trams alternen les parts més tancades amb altres de més obertes i amb menys vegetació, de manera que són metres molt canviants i que, de tant en tant, regalen panoràmiques espectaculars de la plana del delta del Llobregat que en aquesta ocasió malauradament no vàrem poder gaudir pel núvols i boira que ens van perseguir tot el matí.



Arribats al castell no hi podem accedir ja que hi ha una tanca per evitar més deteriorament. Sense núvols des de aquí hauríem gaudit d’una extraordinària panoràmica amb vistes espectaculars de la vall de Can Perer amb la Morella en un segon pla, anunciant el que vindrà uns quilòmetres després, i les Agulles tot just al davant.




El sender es converteix en un petit corriol que inicialment es presenta amb abundant vegetació en direcció a les Agulles.

Passem una zona d’avencs com el de l’Estrip o el de la Banya fins arribar a la collada de la Clota al nord de les Agulles on parem a esmorzar.




El recorregut camina cap al coll Sostrell, ubicat entre la Morella i les Agulles, a 475 metres d’altitud, per una zona que puja amb força cap amunt. Es tracta d’un dels pendents de més envergadura de tota la jornada i, potser, l’esforç més intens al llarg del dia, pel vessant meridional de la Morella.





Un cop coronat, seguint pels vessants del turonet dels Costerets, el sender condueix pels rasclers típics de la regió. Aquí es busca un corriol que portarà a l’ascens dels metres finals de la Morella, a una altitud de 594 metres. Es tracta d’un dels cims més emblemàtics del Garraf i el més alt. Hi ha una creu i té una panoràmica que abasta de Barcelona a Vilanova i la Geltrú i de la Mediterrània a Montserrat. Malauradament ens ho tenim que creure ja que estem al ben mig de la boira.




Fem les fotos de rigor i comencem a baixar direcció al mar. Tot just als 10 quilòmetres de sender, apareix la Pleta, que és el Centre d’Informació del Parc del Garraf on fem un recés i gaudim de tota la informació exposada. A partir d’aquest punt, i dins del parc natural, l’itinerari també està marcat com el camí de les Costes i passa pel costat de la pedrera. En paral·lel a la carretera, els últims quilòmetres del sender ja anuncien la vista del mar en direcció a Sitges per creuar poc després el torrent de Garraf per un pont, tot arribant cap a les cases del Poble del Garraf.




Aquí ens trobem el curiós Celler Güell, avui establiment de restauració, d’estil gaudinià. D'autoria i datació discutida, alguns historiadors l'atribueixen a deixebles de Gaudí que l'haurien bastit en la darrera dècada del 1800, i d’altres autors, en fan coautor el mateix Gaudí. Avui en dia a l’Arxiu Històric de Sitges s’exposa el plànol original de l’obra firmada per Gaudi, la qual cosa deixa bastant clara l’autoria pel mestre.

Isidre Fores


IMATGES DE LA MATINAL

Fotografia i Video: Alfons Capmany, Gabriel Alsina, Magda Costa, Manel Almendros i Miquel Canals

Edicio i muntatge: Manel Almendros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada